0.00 kr
For the Love of Fjords

Et kinesisk selskap ønsker å lage nord-europas største gruve og pumpe gruveavfallet rett ut i førde-fjorden. Denne fjorden benyttes av villaksen for å komme inn til yteområdet sitt, som befinner seg i en innsjø litt lengre opp i dalen. Samtidig driver vi oppdrett av laks i munningen av fjorden, som vi igjen selger tilbake til kineserne. Fjorden på bildet er fiktiv, men handlingen er hentet fra virkeligheten.

Stolen på toppen av fjellet, er den tomme stolen til Liu Xaiobo. Han fikk fredsprisen i 2010, men ble nektet å motta prisen av kinesiske myndigheter. Han satt på det tidspunktet fengslet i Kina på grunn av hans brennende engasjement for demokratiet. Kina kuttet dermed all diplomatisk kommunikasjon med Norge of norsk laks ble stengt ute av det kinesiske markedet i lang tid. Siden den gang har norske myndigheter jobbet på spreng for å komme på godfot med kineserne igjen, samtidig som vi har neglisjert fredsoppdraget som Norge har påtatt seg. Vi fortsetter å selge krigsmateriell til utlandet, samtidig som vi selv deltar aktivt i krig.

Bildet er bygget opp i nasjonalromantisk stil, med elementer fra den kunsteriske epoken fra midten av 1800-tallet. Du finner blandt annet «Brudeferden i Hardanger», troll, regnbuer og fossekallen i bildet. Dette er for å poengtere at vi i Norge er så forelsket i vårt eget land at vi har vanskeligheter med å se våre egne feil. Vi er “blind av kjærlighet».

Det er ikke mer enn tusen år siden vi var blodtørstige vikinger som herjet land og strand rundt på jakt etter rikdom og ære. Vi er stolte av den voldelige fortiden vår, samtidig som vi er livredde for at asylsøkerne, som ber på sine knær om å få sjangsen til et bedre liv, skal oppføre seg på samme måte. Samtidig ønsker vi turister hjertlig velkomne til å oppleve den flotte naturen vi er så heldige å ha innenfor landegrensene våre. Cruiseskip og bobiler trykkes inn hvor enn de kan komme frem, mens de spyr ut fossile gasser, hentet fra havet like borte i horisonten.

I 1882 skrev Ibsen “En folkefiende”. Tematikken fra stykket er vell så aktuell den dag i dag.  Et utdrag fra handlingen er avbildet nede i venstre hjørne, mens Ibsen selv sitter like over og observerer det hele.

Illusjonen om at vi i Norge er bedre, ærligere og snillere enn folk født i utlandet, må knuses. Vi er nødt til å innse at det tas avgjørelser i landet vårt som er skadlige både for oss selv og økosystemet lokalt og som får konsekvenser globalt. Avgjørelser som gjør noen få mennesker rike, mens resten av befolkningen må betale prisen.

Shop Art